Categories
Food

Emergency Foods

Maybe “emergency” overstates the issue, but for me, when I’m hungry, it is most definitely an emergency. And given how hectic this week was, I’ve been subsisting off of mostly “emergency” rations. So without further ado, here are some of the best eats to keep on hand.

Actually, wait, there should be further ado. I’m not talking about food that’s great to have in a real emergency. That is a post that is entirely more serious than this weird, goofy, sometimes head-scratching column can hold. No, no – I am talking about the foods you eat when there is literally no time to do anything but run and chow down.

OK now here’s the list for real.

  1. Nuts – These are definitely a common go-to and with good reason. I am partial to cashews and macadamia nuts and almonds, but whatever works for you. They’re baggable, portable, and come in a variety of roasts.  Sometimes I throw together a home-made trail mix with raisins, dried apricot, nuts, and, if I’m feeling saucy, chocolate chips.
  2. Cupcakes with ganache instead of frosting – The frosting gets way too messy, especially if you want to transport cupcake via plastic bag, and chocolate ganache just sounds super fancy anyway. I don’t know about you, but I have days where the only thing that feels right is eating a bunch of portable cake. From a bag.  For maximum vegan cupcake deliciousity, pick up Vegan Cupcakes Takeover the World from Isa Chandra Moskowitz and Terry Hope Romero – there are cupcakes made from BEER in there. How awesome.
  3. Potstickers – No joke, I always have a spare bag of potstickers in my freezer just in case work is extra long and hard (insert dick jokes here, I guess). It isn’t gourmet, but it’s done in a pinch and then I get to do my favorite thing ever – eat delicious things wrapped in a warm, friendly, delicious carb blanket.
  4. Beer ““ Haha, no this time I am joking. Please carry around water. Dehydration makes fools of us all. Especially me.

How about you? What are your emergency eats?

30 replies on “Emergency Foods”

I must be the most impatient person in the world when it comes to food. Making macaroni and cheese out of box is straight up cooking to me — if I boil frozen vegetables to mix in with it, that’s my version of gourmet. (I’m kind of sad I never learned how to cook and still haven’t dedicated myself to it, but that’s a story for another time.)

With emergency food, if I have to heat up, then it’s not convenient enough. This leads to me stocking up on a lot of granola bars and bananas, because I can eat those while I’m walking or driving to my destination. Boost drinks are great, too, since they provide a ton of vitamins and necessary calories in the matter of seconds it takes to chug a couple.

My emergency foods are sort of mortifyingly embarrassing but this is the internet so I shall tell you: 1) Canned Alphagehetti (I actually refer to it as emergency alphagehetti and usually have one can/I make sure to replenish it if I use it) 2) A can of Chunky brand chicken noodle soup.

I don’t eat these regularly, just if I am home super late and have nothing more palatable in the fridge.

Bananas and oatmeal! This is absolutely my go-to meal when I am short on time. At the very least, I always have bananas around. If I’m cooking for two people, I adore- ADORE- the Bertolli frozen tomato florentine soup. I could probably  eat the whole bag by myself.

Potstickers = ‘gyoza’ , if that helps?   Little dumplings filled with an assortment of savory filings, generally pork and cabbage with ginger and garlic.    They got the name potstickers because they are generally pan-fried until the bottom of the dumpling is brown and crisp (sticking) and then water or stock is poured in, pan covered, and they steam to finish cooking.  I love me some dumplings!

Emergency food for me must be somethign that has some substance. If I rely on sugar and caffeine I have major blood sugar problems. Therefore I’m a really big fan of Luna bars, or my homemade, flourless peanutbutter cookies.
That said, I have a tendency towards not being rushed these days and so emergency food has been less necessary. On lazy nights though a box of Annie’s Mac n Cheese with one or two florets of broccoli steamed in = bliss.
And now I want food…

I always keep a jar of peanut butter and a bunch of packets of oatmeal at my desk at work. Try as I might, I really don’t like actual nuts, but peanut butter is the best. At home, I always stock popcorn kernels, for general snackiness and also drunk carb-loading. And making your own popcorn is the most fun ever! (And way less chemicals, if you’re concerned about that sort of thing.) It’s always good to have a few frozen TJ meals in the freezer as well. I’m partial to the gnocchi alla sorrentina, mac n cheese, and orange chicken.

Bombay Mix, Bombay Mix, Bombay Mix.

It’s basically mixed nuts, sometimes bits of fruit and spicy carbness. I buy it in bulk.

Oh also, Korean/Chinese (both stock them) Supermarket-sourced Shrimp crisps at 60p (90c ish?) for a dorito sized bag. They keep me full all day.

I have been wanting to try TJ’s mac & cheese, but I balk at how much fat is in there (b/c looking at me, you’d be so convinced that I care how much fat I consume). I do always keep their shelf-stable Pad Thai in the house–1.5 minutes in the microwave and you have something that vaguely resembles Thai food!

Leave a Reply